Skotta

Idag har lilla fina Skotta fått åka till sin nya ägare. Vi hoppas och tror att de kommer trivas bra ihop och ha roligt tillsammans!

Facebook/Instagram

Vill du följa vår vardag och se fler bilder och information om hästarna? följ vår Facebook-sida Stall Hemmesta och Ekeshult och/eller vårt Instagramkonto @ekeshult. Hemsidan uppdateras inte lika ofta nu, eftersom det går lättare och snabbare att lägga ut inlägg via sociala medier. Hemsidan kommer dock finnas kvar och vi ska se till att all information är aktuell.

Leista

För två veckor sedan flyttade fina Leista till sin nya familj. Vi önskar dem stort lycka till!

Reka har somnat in

I 25 år fick Reka bo på Stall Hemmesta, denna roliga lilla energiknippe till häst. Igår kväll blev hon akut sjuk och det fanns inget att göra. 29 år gammal fick Reka vandra vidare till de evigt gröna ängarna. Sov gott!

Sentinella Key

2015-05-04 fick fina Sentinella Key somna in. En underbart trevlig häst som gett oss två fina avkommor. Galoppera lugnt på de evigt gröna ängarna!

Birna är såld

Att föda upp hästar och följa dem under flera år, se hur de utvecklas, hur vi utvecklas tillsammans, är fantstiskt. Men, allt har en baksida. När man måste skiljas från en underbar vän.

Det är inte alltid hjärta och hjärna drar åt samma håll, men ibland måste beslut fattas av förnuftet, utan att lyssna för mycket på hjärtat. Vill man föda upp hästar, kan inte alla vara kvar…

Idag körde jag iväg med transporten. På den stod världens finaste lilla skimmel. Hem kom jag med en tom transport.

Birna har idag åkt till sin nya ägare. Vi hoppas att de får det bra tillsammans, och att vi ses på en tävlingsbana, någonstans, någon gång.

2014…

…undrar vart det tog vägen, 2014. Idag när jag satte mig framför datorn tänkte jag att det nog skulle vara hög tid att uppdatera hemsidan; “undrar när jag gjorde det sist”. Jo, i juli… i JULI. Ja, är det så längesedan att man glömt användarnamn och lösenord, så har det nog gått några månader.

2014 var ett ganska bra år ändå. På Ekeshult har bl a Leista blivit ridhäst, Birna blivit tävlingshäst och Mýslas utbildning är på god väg. Vaka har lämnat oss, Sól, Eida och Paufi är sålda och Sproti från Onslunda har flyttat till Ekeshult. Vi har gjort en liten ridbana, renoverat en stallgavel och målat resterande stallväggar.

Leista går bra på ridbanan, men framför allt älskar hon att springa i skogen. Än så länge har hon inte så mycket ork, men hon tar i allt vad hon kan tills orken tryter, då skrittar hon gärna en stund, för att ladda om och sätta fart igen. Birna och jag tävlade på höst- och vintercupen, mest för att det är kul och jag, som egentligen aldrig har tävlat, blev sugen på att komma ut och testa. Jag hade egentligen inte några förväntningar, utan var glad om vi skulle ta oss runt i rätt och rena gångarter. Senaste tävlingen fick vi 4,5 i T8 och V5. Med tanke på lång fångkonvalecens och knasigt satta muskler, så är vi nöjda med det. Birna är egentligen inte riktigt tävlingstypen, men det finns mycket att förbättra och vi fortsätter nog ett tag till, för att få lite erfarenhet. Mýsla har mognat en hel del under året, från att vara väldigt lättstressad och känslig, till att vara en riktigt trevlig ridhäst. Kanske kan det bli visning i år, men det beror helt på Mýsla, vi vill inte stressa henne.

Hektor och Snarfari skuttar på i skogen som vanligt. Dótla vilar just nu.

De unghästar som står på tur i år är Katla, Skotta och Askur, senare i höst/vinter. Katla och Skotta påbörjades båda förra vintern, men har sedan fått vila. Katla har nu haft ryttare på ryggen tre gånger och tar det hela med ro, hon förstår inte riktigt vad som skulle vara konstigt med det. Det ska bli roligt att fortsätta jobba med henne, hon visar riktigt trevliga gångarter vid markträning och longering.

Förutom hästarna pågår givetvis allehanda projekt på gården, med skötsel, renovering osv, och kommer så även göra under 2015.

God fortsättning önskar vi på Ekeshult!

/Emma

Vaka har somnat in

En tung dag på Ekeshult.

För 12 år sedan, åkte vi till Island. Det var första sommaren vi hade tillsammans. Vi åkte inte dit för att köpa häst. Men vad hade vi gjort när vi kom hem? Köpt häst… till och med två.

På hösten kom Vaka och Brana till Sverige. Vaka frá Hoftúnum blev vårt första “egna” avelssto och starten på vår lilla avel. En riktig töltmaskin med en fantastiskt lynne. Hon har gett oss sex fina avkommor; Viðar, Hjalti, Oðinn, Eiða, Askur och Þokkadis. De två äldsta har vi haft glädjen att se på tävlingsbanorna.

Senaste tiden har Vakas gamla benskada orsakat mer och mer smärta. De pigga och glada ögonen förvandlades till trötta och uppgivna. Då tog vi, med stor sorg och en klump i magen, det beslut de flesta djurägare fasar för.

Idag, den 8e maj 2014, har Vaka fått somna ifrån sina smärtor.

Sov gott, underbara, underbara häst!

 

Eiða och Paufi sålda

Nu är Eiða och Paufi sålda och har idag blivit hämtade av sin nya ägare Patricia. Vi önskar dem alla lycka till och hoppas att de blir riktigt trevliga ridhästar!

I senaste numret av Islandshästen var det en artikel om gamle Styggur frá Álfhólum, skandinaviens första avelshingst. Här springer han på Stall Hemmestas ägor, där han spenderade sista delen av sitt liv. Han finns i stammen hos flera av våra hästar. Målningen på bilden nedan är från -86 och hänger numer på Ekeshult.

Ny häst på Ekeshult

Igår välkomnade vi Sproti och hans bror till Ekeshult. Det var tufft för dem att komma in i flocken med de stora killarna, men det dröjer nog inte länge innan de får vara med och busa. Det fina med flockuppfostran är ju faktiskt just det, uppfostran. Sproti finns nu också med på sidan islandshästar.

© Copyright Stall Hemmesta & Ekeshult islandshästar - Designed by Pexeto